Horoscoop Anton Pieck

Advertenties

ASTROLOGISCHE KIJK OP ANTON PIECK

…en het verschil met de horoscoop van zijn tweelingbroer Henri Christiaan

Heel veel van onze ideeën over wat Kerst moet zijn vind je terug in de plaatjes van Anton Pieck, een man die goed de mode en de gevoelens van het volk wist te vertolken (Maan voorop) en traditioneel was (Saturnus bovenin). Hij greep terug op oude voorbeelden (Maan en Saturnus samen prominent) en was en is een klassieker (Saturnus-Maan!). De Maan is het symbool van de (jeugd-)herinneringen en de geschiedenis, Saturnus is het symbool van de tijd…Anton Pieck’s werk kwam tegemoet aan de behoefte van mensen om in de feestdagen van december herinneringen op te halen aan koude, en knusse straatbeelden.

Kunstenaars en artiesten hebben in het algemeen nauwe verbanden tussen de Maan, Venus, Neptunus en de Midhemel. Veel meer voorbeelden vind je op art-astrology.blogspot.com

MOOIE DINGEN: VENUS ‘ ROEPT’

Anton Pieck is geboren op 19 april 1895 om 2u30 in Den Helder. In zijn horoscoop zie je Saturnus cruciaal bovenin (vierkant de Ascendant)en de Maan (in Waterman) rijzend voor de Zon. Maar waar is de kunstenaar? Je vindt de kunstenaar in de ‘roepende’ Venus. De horoscoop is van iemand met een roeping om mooie dingen te maken.

VENUS

Venus in de tweede graad van Tweelingen maakt geen majeure aspecten binnen teken en is dus ‘roepend’. Venus staat met Pluto aan weerszijden van de meridiaan, onderin de horoscoop. Dat geeft een roeping om iets met stijl, schoonheid of kunst te doen. Het midpunt Venus/Neptunus staat oppositie het MC zodat het beroep met kunst te maken heeft. Maar ook met geld verdienen (Venus/Pluto).

NEPTUNUS

De kunstwereld vond hem geen kunstenaar. Maar hij maakte wel kunststukken. Zijn horoscoop geeft het beeld van een man die boodschappen overbracht met een bepaalde techniek (Mercurius-Mars, eindheersers MC). En dat hij daarvoor artistieke talenten inzette. Want Venus en Neptunus staan aan weerszijden van het IC en het midpunt Venus/Neptunus is oppositie het MC.

TWEELINGBROER

Dit is een lang verhaal over de verschillen tussen de levens(verwachtingen) van de tweelingbroers Anton en Henri Christiaan Pieck. Voor de liefhebbers van astrologische onderwerpen: hier vind je hoe progressieve horoscopen de levensloop aangeven en de astrologische momenten waar de kenmerkende (cruciale) verschillen ontstaan tussen de levens van tweelingen. En je leest over het belang van omstandigheden…Geen horoscoop kan worden gelezen zonder iets te weten over de situatie en de omstandigheden.

HENRI CHRISTIAAN PIECK

De tweelingbroer van Anton Pieck, Henri Christiaan Pieck, had ook artistiek talent en werkte als architect, illustrator, schilder en tekenaar. Maar ook een tijdje als spion voor de USSR! Hij was een communist. Hij zat jaren vast in Buchenwald.

  • SATURNUS EN URANUS

Op het moment van arrestatie zie je duidelijk aangegeven dat er een cruciale verandering plaatsvindt in de progressieve horoscopen van de broers. En toevallig (…?) zijn de aangevers van het verschil dat tussen de levens ontstaat: de planeten Saturnus en Uranus, die samen de combinatie van vrijheidsbeperking (en het doorbreken van belemmeringen) vormen. Daarbij is Henri in het nadeel (Saturnus op de Descendant). Saturnus en Uranus zijn de heersers van de ascendanten van de broers…

Henri’s horoscoop is ook duidelijk. Venus staat ’te roepen’ dichtbij het IC. Net als bij broer Anton zijn Mercurius en Mars eindheersers van het MC, in wederzijdse receptie, wat wijst op een zekere technische kunde of kennis. Neptunus staat bovendien quindecile (165 graden) het MC, wat wijst op een obsessie in de richting van kunst.

  • SPIONAGE/GEVANGENSCHAP

De spion in de horoscoop van Henri, zijn arrestatie en gevangschap vind ik in het volgende:

1. Neptunus is het symbool van alles wat kunst (en dus ook niet echt waar) is. Neptunus heet ook te maken met geheimen. Lees het verhaal over Christine Keeler op Astromarkt of denk aan Valerie Plame (door een lid van de Amerikaanse regering verraden spionne voor de VS die werd geboren op 19 april 1963 in Anchorage met Maan in Vissen en Neptunus op Aries Point).

2. Net als bij zijn broer staan Saturnus en Uranus bovenin de horoscoop. Maar Henri heeft Steenbok ascendant, Anton heeft Waterman ascendant.
Bij Anton staat Saturnus in de negende sector vanaf de ASC (het negende huis in het systeem van gelijke huizen).
Bij Henri staat Saturnus in het tiende ‘gelijke’ huis en conjunct Placidus cusp 9: de nadelen van de overtuiging voor de positie in het leven…

3. Midpunten met ASC-MC
Mars staat oppositie ASC/MC in de horoscoop van Henri (actie!)
Uranus staat conjunct Saturnus/MC (vrijheidsbeperking)
Saturnus half vierkant Uranus/ASC (vrijheidsbeperking)
MC is vierkant Uranus/Pluto (revolutionaire veranderingen, radicale ommezwaai)
Deze combinaties heeft Anton niet, want hij heeft een andere Ascendant en MC.

4. Het MC – het ‘buitenleven ‘ – staat in het teken Schorpioen en de heerser van Schorpioen is de planeet van uitdagingen, gevaren, leven en dood, recherche, politiek (en geld of invloed of sex). Het is een heel andere invloedsfeer dan het Boogschutter MC van Anton Pieck. Waar Schorpioen geslotenheid veronderstelt is Boogschutter open. Een openheid die niet met spionagepraktijken samengaat.

  • VERSCHILLENDE OMSTANDIGHEDEN: CRUCIALE FACTOREN

Op 9 juni 1941 werd Henri Pieck gearresteerd. Zijn Ascendant was in progressie van teken veranderd. Zijn progressieve horoscoop laat zien dat de goede tijden voorbij zijn. Het aspect met Jupiter is verleden tijd. Saturnus staat op de Desendant.

Zijn (en zijn broer’s!) progressieve Zon staat precies tussen Neptunus en Pluto in en dat wijst op een delicate toestand.

Je ziet ook dat zijn positie of status (Steenbok op het MC) zijn omgeving bepaalt (Saturnus op de horizon). Pluto maakt een inconjunct met het MC, Uranus (vrijheid) wordt een obsessie (165 graden aspect). Omdat zijn broer een ander MC heeft en een andere Ascendant heeft Anton deze aspecten niet.

In de jaren erna waren de omstandigheden treurig. Hij had nog het geluk dat zijn talent hem bepaalde voorkeursbehandelingen opleverde en kon ook in Buchenwald een hulporganisatie opzetten. Maar zijn fysieke situatie zal er niet beter op zijn geworden.

Intussen was zijn broer in vrijheid. En ’toevallig’ staat het symbool van vrijheid (Uranus) op zijn Descendant op de dag dat zijn broer vast komt te zitten. Er ontstaat een belangrijk verschil in omstandigheden.

( Opvallend dus dat waar de een al heer 1, Saturnus in tien heeft en die cruciaal op de horizon krijgt bij zijn arrestatie, de ander heer 1, Uranus op de horizon heeft in die periode. Zo ontstaat een verschil tussen tweelingen terwijl ze zijn verbonden door de combinatie Saturnus/Uranus: vrijheidsbeperking). Het is een verschil dat doorwerkt in latere jaren. Anton Pieck werd vijftien jaar ouder dan Henri. Op 12 januari 1972 overleed Henri met transit Saturnus op het IC, toen zijn conditie op een dieptepunt was.

Reacties gesloten