Out of Bounds

Advertenties

DECLINATIES, OOB’S EN DE HOROSCOPEN VAN EUSEBIO EN EVERLY

Het nieuwe jaar 2014 is uit de startblokken. Ik begin meteen ook met iets nieuws: declinaties en out of bounds. Een berichtje op Facebook inspireerde me.

WAT ZIJN DECLINATIES?

Over declinaties en Out of Bounds is in het Nederlands weinig te vinden. Ik zal proberen het zo helder mogelijk uit te leggen.

Declinaties zijn de hoogteposities van de Zon, Maan en planeten en hangen samen met de breedtegraden op onze planeet, net als de astrologische zodiak. Iedereen heeft wel eens gehoord van de Kreeftskeerking (23° 26′  Noord, daar waar de Zon op 21 juni recht boven staat) en de Steenbokskeerking (23° 26′  Zuid, daar waar de Zon op 21 december recht boven staat). De evenaar is het startpunt van de astrologische zodiak (0 graden), waar de Zon op 21 maart boven staat. Dan begint de lente…

Elke positie die daarboven uit komt (buiten 23 graden 26 minuten declinatie valt), is ‘out of bounds’. Een planeet op 23 graden 40 minuten is out of bounds en een Maan op 25 graden 28 ook.

BETEKENIS OUT OF BOUNDS

De betekenis van ‘out of bounds’ is: out of the box (niet gangbaar) en  is min of meer van dezelfde orde als de ongeaspecteerde (‘roepende’) planeet, met 1 verschil. Waar de ‘roepende’ planeet zich op elk mogelijk niveau kan laten zien, is de OOB planeet altijd in een buitenspel-positie: grensoverschrijdend.

Nu hebben veel mensen 1 of meer planeten OOB. Van tijd tot tijd zijn Mercurius, Venus, Mars en de Maan OOB. De langzame planeten Uranus en Pluto kunnen wekenlang OOB zijn.  Saturnus en Neptunus zijn echter nooit OOB en Jupiter zeer zelden (en slechts met een kleine overschrijding van de OOB-grens). Voor een overzicht van de OOB-posities in de afgelopen 4 jaar kijk je hier: http://www.astrologyweekly.com/astrological-information/out-of-bounds.php

De declinaties van de planeten , Zon en Maan kun je ook gebruiken om te kijken of de planeten op dezelfde hoogte of juist op totaal verschillende hoogtes staan. In het ene geval (op dezelfde graad van declinatie) kun je dat zien als een samenstand. In het andere geval als een oppositie.  Het zijn dan geen aspecten zoals de hoeken binnen de seizoensgerelateerde astrologische zodiak. Je kunt bijvoorbeeld Zon half vierkant Maan hebben, op dezelfde graad van declinatie . Zo’n gelijk niveau heet parallel en accentueert het half vierkant. Je kunt ook Zon quatronoviel Uranus hebben en tegelijk  een contraparallel tussen de Zon op de zuidkant van de evenaar en Uranus op de noordzijde. Dat accentueert het quatronoviel eveneens. Usain Bolt heeft Mars OOB, net als de anderen die op dezelfde dag geboren werden, maar niet wereldkampioen werden. De OOB positie accentueert Mars, maar de positie van Mars in de horoscoop, de aspecten en midpunten van Mars EN (vooral niet te vergeten) geslacht, genen, situatie en omstandighden plus cultuur geven aan op welke manier hij die bijzondere grensoverschrijdende energie en drive kan inzetten. OOB’s zijn een van de vele gegevens in een horoscoop en moeten worden gezien in het licht van alle andere gegevens in die horoscoop.

Als ik dit onderwerp later wat verder heb bekeken, zal ik de tekst van deze column deels gebruiken voor een compleet artikel over declinaties.

EUSEBIO EN PHIL EVERLY OVERLEDEN

Even wat actualiteit tot slot:

1. Vandaag overleed Eusebio Ferreira da Silva. Hij had Pluto OOB, een roepende Jupiter en de Zon vierkant Mars en oppositie Pluto. Hier zie je zijn horoscoop zonder geboortetijd, met transits en progressies bij zijn overlijden. Door het ontbreken van een geboorteuur ontbreken er meer gegevens dan deze: Progressieve Zon inconjunct Pallas en noviel Uranus, Transit Pluto inconjunct Jupiter en Progressieve Mars driehoek Venus. Eusebio was al geruime tijd aan het tobben met zijn gezondheid.

2. Eergisteren overleed Phil Everly. Zijn Mercurius was een beetje OOB en contra-parallel Pluto. Hier zie je zijn horoscoop met Mars (instrument) en Jupiter op de hoeken van de horoscoop. Mars+Jupiter+hoeken zijn succesfactoren. Het talent zit zoals altijd weer in de combinatie van Maan met Venus, Neptunus en MC en in de tekens die erbij horen. In dit geval: Neptunus driehoek Maan en binoviel Venus. De Maan en Neptunus maken aspecten met het MC. Venus inconjunct Uranus voegt er nog gevoel voor ritme aan toe. De Everly Brothers hadden muzikale ouders. Zoiets helpt! Zijn overlijden heeft te maken met COPD.

Je ziet hier zijn horoscoop:

Fijne week, vooral ook voor wie nu weer aan de slag moet!

LINKS

http://www.forrestastrology.com/resources/articles/general-astrology/215-the-out-of-bounds-moon Steven Forrest schrijft hier over Out of Bounds in het algemeen en de OOB-Maan in het bijzonder

http://www.astrologykings.com/advanced-lessons/out-of-bounds-planets

LEES OOK:

http://www.astromarkt.net/declinaties-parallel-en-contraparallel/

http://www.astromarkt.net/progressieve-maan-out-of-bounds/

Reacties gesloten