Transits van de zon

Advertenties

WAT VOOR DAG IS HET IN JE HOROSCOOP?

De cirkel van de horoscoop telt 360 graden voor de gemiddeld 365,25 dagen per jaar. Elke dag beweegt de Zon ongeveer een graad. Op 21 maart begint de telling bij 0 graden (1ste graad van het eerste astrologische teken: Ram). Op 23 september staat de Zon op 180 graden (de 1ste graad van het zevende astrologische teken: Weegschaal). De bewegende zon heet ’transit zon’. De ‘transit Zon’ is de positie van de zon op een zekere dag en graad. De positie van de zon geeft jouw daghoroscoop aan.

Wanneer de transit zon een positie heeft die een speciale hoek maakt met een positie in jouw horoscoop, dan heb je een aspect met transit zon. Elk jaar staat de zon een keer samen met jouw zon: op je verjaardag!

Elke 45 dagen maakt de zon een hard aspect met een van de posities in je horoscoop. Die aspecten kleuren je dag. Als je bekend bent met aspecten en de posities in je horoscoop, ga dan direct naar de duidingen van de zontransits.

BEREKENEN VAN ZONTRANSITS

Hoe zie je ‘wat voor dag’ het is?

Om te weten wat voor dag het is in je horoscoop heb nodig:

1. De positie van de zon op die dag

Je vindt de positie van de zon van vandaag op elke pagina van Astromarkt rechts onder, met dank aan Astro.com. Wil je de posities op andere dagen weten? Dan zijn er drie mogelijkheden: koop een sterrentabel, koop een computerprogramma of ga naar Astro.com en bereken je horoscoop met transits voor een bepaalde datum.

2. Kennis van aspecten

Over de hoeken (aspecten) vind je meer in het artikel over mineure en majeure aspecten (klik op de link). Ik raad je aan te beginnen met de conjuncties, opposities en vierkanten te gebruiken.

3.Last but not least: je horoscoop

Wat je verder nodig hebt voor de zontransits is je eigen horoscoop. Als je daarin bijvoorbeeld Jupiter op 12 graden Weegschaal hebt staan heb je op 5 of 6 oktober transit Zon conjunct Jupiter: een geslaagde dag. Je beleeft het geluk van anderen rond de 5de april (transit Zon oppositie Jupiter) en kunt slagen rond 5 januari en 5 juli (dan is er een vierkant van de transit zon met Jupiter). Als je het moeilijk vindt om aan de symbolen in de horoscooptekening te begrijpen, dan vind je onder deze link uitleg over de symbolen in de tekening.

HOE DUID JE ZONTRANSITS?

De dagelijkse transits van de zon hebben meer betekenis en waarde dan je op het eerste gezicht zou denken. Door het transit van de zon wordt een thema ‘belicht’ of in de schijnwerpers gezet. Voor werkelijk belangrijke gebeurtenissen is echter meer nodig.

Op een dag had ik transit Zon in aspect met Jupiter plus Venus driehoek Zon en MC. Dat was op een dag met een wel heel gelukkig bericht. Er waren dan ook drie aanwijzingen tegelijk! De transit van de Zon fungeert als versterking (of verzwakking). De transit zon kleurt je dag net zoals het een prettiger dag is als de zon schijnt.

Om te testen hoe jouw zontransits werken, kun je beste beginnen met een dagboek van een cyclus van 45 dagen. In 45 dagen heeft de zon alle mogelijke punten van je horoscoop geaspecteerd.

VOORBEELDEN VAN ZONTRANSITS

  • Iemand die een knipperlichtrelatie heeft met haar moeder en Maan conjunct Uranus in de geboortehoroscoop kreeg steeds vrij onverwacht bericht, telefoon of bezoek van haar moeder (juist als het niet uitkwam…) bij een zontransit met Uranus.
  • De horoscoop van Koningin Beatrix is een schoolvoorbeeld. De feestdag van de koninklijke familie is 30 april. En die dag heeft zij ELK jaar transit Zon op de samenstand van Maan, Venus, Jupiter en Uranus in Waterman in het (gelijke) tiende huis. Familie en volk (Maan), feest en plezier (Venus en Jupiter) en verrassingen (Uranus) zijn elke Koninginnedag weer de ingrediënten van haar Zon op het stellium in Waterman in het tiende huis van openbaar optreden.
  • Koningin Juliana was 30 april jarig. Zij had dus altijd Zon conjunct Zon die dag. Iedereen staat op zijn of haar verjaardag ‘in het zonnetje’ en iedereen heeft dan een transit van zon conjunct zon. Op je verjaardag is de zon het dichtst bij het punt waar de zon ook al stond op je geboortedag. Maar: bij Koningin Juliana was er nog een extra feestelijk aspect. Een zontransit met Venus, symbool van het plezier!.

DUIDING ZONTRANSITS

Je kunt het beste zelf in 45 dagen uitproberen hoe jouw dag kleurt met de zon mee (of tegen). Wat je zou kunnen verwachten is het volgende, elke 45 dagen weer…

Zon in aspect met Zon

Je bent op zo’n dag gezonder of stralender dan anders. Jij  of het lichaam staat in het zonnetje (je let beter op je gezondheid of wordt erop geattendeerd). Het is het verjaardagsaspect. Als de transit Zon conjunct je geboortezon staat, dan ben je jarig en dan is het effect het sterkst.

Tip:

Je staat ook in het middelpunt als de transit Zon conjunct je progressieve Zon staat. Dat is een goede reden voor een tweede verjaarspartijtje (het vieren van je progressieve verjaardag!).

Zon in aspect met de Maan

De Maan is het symbool van wat je nodig hebt en van je thuisbasis. Je houdt je bezig met familieomstandigheden of focust op de verzorging van je lichaam. Het is een prima dag om thuis te blijven, je geheugen eens op te frissen of bezig te zijn met de zorg voor familieleden, kinderen of anderen die je nodig hebben.

Zon in aspect met Mercurius

Mercurius is het symbool van het transport en de communicatie. Transit Zon conjunct Mercurius brengt je in de belangstelling. Een zon-transit-mercurius-dag is een dag vol brieven, gesprekken: een dag waarop je veel praat en schrijft of studeert. Het is ook een dag voor (korte) reizen of contact met de buren, broers of zusters.

Zon in aspect met Venus

Venus is het symbool van de liefde en de vreugde. Een transit Zon in aspect met Venus brengt dan ook rust, vrede, plezier en comfort. De leuke dingen in je leven krijgen een accent. Dat varieert van een feestdag tot  ‘gelukkig’ verzekerd zijn. Er is altijd een reden om blij te zijn en…je ziet in dat je wordt verwend.

Zon in aspect met Mars

Omdat Mars het symbool van de energie en agressie is, kun je op een Zon-Mars-dag irritatie en boosheid verwachten. Je moet voor jezelf opkomen, bijvoorbeeld. Het is een dag voor actie, sport en snelheid, maar je moet oppassen voor ongelukjes en blessures. Echt zo’n dag om in eigen vlees te snijden..

Zon in aspect met Jupiter

Jupiter is de planeet van groot, meer en beter. Als transit Zon in aspect is met Jupiter kun je oorspoed, geluk (ook bij een ongeluk…), vertrouwen, blijdschap, vooruitgang en meer verwachten.

Zon in aspect met Saturnus

Als de spotlichten schijnen op het symbool van de ernst, ambitie, blokkades, muren en grenzen, dan is het een dag om ernstig te zijn of somber, of moe (want je werkt hard), een beetje down of in de put. Goede dag om alleen te zijn en je plicht te doen.

Zon in aspect met Uranus

Je kunt met Uranus van alles verwachten. Verrassingen, onverwachte pech en hindernissen worden speciaal belicht op een zontransit met Uranus dag. Dit is geen dag voor een reisje. Het is meer een dag om je bezig te houden met het bereiden van leuke verrassingen voor andere mensen of voor het kopen van antiek. Je kunt op een zon-transit-uranus dag een ontdekking doen.

Zon in aspect met Neptunus

Neptunus verwart. Op een zontransit-neptunus-dag kun je vergeten worden, maak je vergissingen of missers, moet je wachten, ben je een beetje afwezig of ver weg met je gedachten en word je gemakkelijk het slachtoffer van bedrog. Een zontransit met Neptunus is een dag om rustig in je bed te blijven tot het over is. Droom, relax en kijk romantische films op zo’n dag, maar doe vooral geen zaken.

Zon in aspect met Pluto

Pluto is het symbool van reorganisatie. Hoe uit zich een zon-transit-pluto-dag? Je kunt:

  •  iets per se moeten doen en daarvoor plannen aanpassen,
  •  ergens op terug moeten komen
  •  opnieuw beginnen aan iets,
  •  uitgedaagd worden
  •  aan het eind van de dag uitgeput zijn.

Ik heb ontdekt dat afspraken die ik maak bij een aspect van transit Zon met Pluto worden afgezegd (door mij of door de ander). Pluto compliceert…

Zon in aspect met Node (Maansknoop)

Dit is een zon transit om bij verbonden te zijn, of met groepen/familieleden samen te komen in een belangrijke bijeenkomst of vergadering. Het is een dag waarop de gemeenschap in het zonnetje staat voor jou.

Zon in aspect met Eris

Vrouwen in het bijzonder kunnen op een dag als deze te maken krijgen met een ‘fitty’. Het wordt een dag om onder ogen te zien dat sommige mensen nu eenmaal moeten stoken en dat je met sommige mensen altijd ‘mot’ zult krijgen. Als je ze uit de weg kunt gaan, doe het dan maar. In andere gevallen: berust er maar in. Morgen is er een nieuwe dag!


Je kunt de transits van de zon eenvoudig betrekken bij je plannen. Plan een feestje bijvoorbeeld op de dag dat de zon een hard aspect met Venus of met Jupiter maakt, want Venus brengt plezier en Jupiter succes. Plan een grondige opruiming op zolder ergens tussen Saturnus en Pluto in. Als het mogelijk is om een transit Zon met Uranus te vermijden, en je niet van spanning, zenuwen en verrassingen houdt, kies zo’n dag dan niet uit voor een vertrek. Omdat je individuele horoscoop zijn eigen aspectverbanden heeft, is het aan te bevelen om een 45-dagen dagboekje bij te houden en zelf uit te vinden wat voor dag het in jouw horoscoop is bij een bepaald zontransit!

Reacties gesloten